Ale co zrobić, gdy poziom tkanki tłuszczowej przekracza nasze potrzeby i nie chcemy mieć jej aż tyle?
Jest kilka sposobów, aby wspomóc organizm w spalaniu tkanki tłuszczowej. Zdziwisz się, ale jednym z podstawowych wspomagaczy są:
- Witamina C. Wspomaga nasz organizm m.in w walce z nowotworem, brana zapobiegawczo zmniejsza ryzyko złapania przeziębienia, bierze udział w procesie tworzenia kolagenu, który jest składnikiem chrząstek stawowych, odpowiada za elastyczność stawów, jest używana jako przeciwutleniacz w kosmetykach, a co najważniejsze wspomaga organizm w spalaniu tkanki tłuszczowej. Jeśli ktoś chce wiedzieć jak i dlaczego można poczytać o tym tutaj: Witamina C spala tkankę tłuszczową.
- Kofeina. Lubisz kawę? Więc ta wiadomość jest idealna dla Ciebie! Kofeina zawarta w ziarnach kawy wspomaga organizm w spalaniu tkanki tłuszczowej. Niestety, aby było takie działanie kawa musi być bez cukru, ale da się to przeżyć dla świetnych efektów prawda? Kawa bez cukru może mieć 0 kcal, a z dodatkami słodzików, śmietanek, mleka i innych wspomagaczy kaloryczność podnosi się nawet do 300 kcal. Różnica ogromna.
- Cynamon. Dodaje energii, jest źródłem żelaza, manganu i wapnia, pobudza trawienie, a także dostarcza organizmowi błonnik. Zmniejsza łaknienie ponieważ zawiera sporo chromu (nie masz ochoty na słodkie). Dodatkowym działaniem cynamonu jest obniżanie cholesterolu i regulacja poziomu cukru we krwi. Cynamon możesz dodawać do kawy, herbaty lub używać go jako przyprawy do owoców i słodkich dań.
- Soja. Ostatnie badania dowodzą, że soja to samo zdrowie, jest ona idealnym źródłem białka, ma dużo tłuszczów i witaminy B. Jednocześnie jednak nie zaleca się, aby mężczyźni spożywali ją w zbyt dużych ilościach, ponieważ ma ona zły wpływ na ogólną męskość, z powodu identycznego działania jak w przypadku estrogenów. Białko sojowe bardzo długo trawi się w ograniźmie (mniejsze uczucie głodu) oraz przyspiesza redukcję masy ciała.
- Chili. Lubisz ostre jedzenie? Jeśli nie, to lepiej się przyzwyczaić dla lepszej figury. Spożywanie chili powoduje produkcję kapsaicyny, która pobudza produkcję dopaminy i adrenaliny. Cały ten proces sprawia, że nasz metabolizm przyspiesza. Miła wiadomość prawda?
- Imbir. Działa rozgrzewająco i tak jak powyższe przyprawy pobudza metabolizm oraz reguluje pracę jelit.
- Kurkuma. Sama w sobie nie ma intensywnego smaku (raczej dodaje kolor potrawom) lecz jej działanie jest pomocne podczas pozbywania się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Kurkuma wspomaga pracę wątroby, przyspiesza spalanie tłuszczu i pomaga uporać się z niestrawnościami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz