sobota, 25 lutego 2017

Łatwy i szybki sposób na domowe mleko kokosowe.

Lubię mleko kokosowe, ale często denerwuje mnie fakt, że to z puszki w swoim składzie ma jakieś substancje, które nie są naturalne.

Będąc u koleżanki zauważyłam, że do kawy dodaje ona mleko kokosowe domowej roboty.
Od razu wzięłam od niej przepis, który okazał się banalny.

Czego potrzebujesz, aby samodzielnie zrobić mleko kokosowe:
  • wiórki kokosowe
  • gorąca woda
  • sitko lub gazik
  • blender
A więc tak: zalewasz np 200g wiórków kokosowych 200ml gorącej wody, blendujesz, wyciskasz przez gazik lub przepuszczasz przez drobne sitko. Następnie po raz kolejny zalewasz te same wiórki kokosowe 200ml gorącej wody (może być mniej) i znów odcedzasz od reszty.

Wiórki kokosowe które zostaną, nie będą miały smaku, ale można je dodać do ciasta lub jako dodatek do płatków na mleko.


Im lepszy blender, tym gęstsze może wyjść mleko kokosowe. Jeśli Ci się rozwarstwi (oddzielnie woda i biały płyn), wystarczy wstrząsnąć przed spożyciem.

Nie wiem jaka jest data przydatności, u koleżanki stało tydzień i było jak najbardziej świeże (w lodówce), u mnie wytrzymało ok 5 dni.

Życzę smacznego i powodzenia!

A tu jeszcze dorzucę przepis na Torcik Raffaello.

2 komentarze:

  1. O jakie łatwy przepis! Z chęcią wypróbuję :) Na pewno świetnie to smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie smakuje i wiesz, że na pewno nie ma w sobie żadnych sztucznych dodatków!

      Usuń