Będąc u koleżanki zauważyłam, że do kawy dodaje ona mleko kokosowe domowej roboty.
Od razu wzięłam od niej przepis, który okazał się banalny.
Czego potrzebujesz, aby samodzielnie zrobić mleko kokosowe:
- wiórki kokosowe
- gorąca woda
- sitko lub gazik
- blender
Wiórki kokosowe które zostaną, nie będą miały smaku, ale można je dodać do ciasta lub jako dodatek do płatków na mleko.
Im lepszy blender, tym gęstsze może wyjść mleko kokosowe. Jeśli Ci się rozwarstwi (oddzielnie woda i biały płyn), wystarczy wstrząsnąć przed spożyciem.
Nie wiem jaka jest data przydatności, u koleżanki stało tydzień i było jak najbardziej świeże (w lodówce), u mnie wytrzymało ok 5 dni.
Życzę smacznego i powodzenia!
A tu jeszcze dorzucę przepis na Torcik Raffaello.
O jakie łatwy przepis! Z chęcią wypróbuję :) Na pewno świetnie to smakuje.
OdpowiedzUsuńŚwietnie smakuje i wiesz, że na pewno nie ma w sobie żadnych sztucznych dodatków!
Usuń