sobota, 8 kwietnia 2017

Przepis na pyszny bakłażan.

Ile razy widząc w sklepie bakłażany zastanawiałeś się jak smakują, ale nigdy ich nie kupiłeś, bo nie miałeś pomysłu jak je przyrządzić?

U mnie trudno to zliczyć.

Mój pierwszy bakłażan smakował paskudnie, nadawał się do wyrzucenia, nie dało się go zjeść.
Mój drugi bakłażan był po prostu obłędny, a sekret tkwi w dodatkach i sposobie przyrządzenia.

Przepis na pyszny bakłażan.

Będziesz potrzebować:
  • dwa bakłażany
  • 400g mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 500g pieczarek
  • ser żółty- minimum 250g- kwestia smaku
  • przyprawy do smaku.

 
Sposób przygotowania:
  1. Przekrój bakłażany wzdłuż i wydrąż środki nie naruszając skórki. Większe części bakłażana pokrój i wszystko razem podsmaż przez ok 5 minut (użyj oleju, który najbardziej lubisz). W następnej kolejności połóż przekrojone bakłażany na patelni (skórką na wierzchu lub inaczej środkiem do patelni) i smaż około 3 minut.
  2. Zdejmij bakłażany, na patelni podsmaż cebulkę i pieczarki pokrojone w kostkę (pieczarki mogą być w plastrach) dopraw do smaku.
  3. Zetrzyj połowę żółtego sera na tarce o grubych oczkach.
  4. Zmieszaj mięso mielone, podsmażonego bakłażana, cebulę z pieczarkami i żółty ser. Dopraw do smaku.
  5. Umieść farsz w wydrążonych bakłażanach, połóż na wierzch resztę sera pokrojonego w plastry. Piecz w piekarniku (góra-dół) rozgrzanym do 180 stopni, przez minimum 35 minut (czas zależy od wielkości bakłażanów).
Podawać, gdy danie jest ciepłe.
Prosty przepis, a jaki pyszny.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz