U mnie trudno to zliczyć.
Mój pierwszy bakłażan smakował paskudnie, nadawał się do wyrzucenia, nie dało się go zjeść.
Mój drugi bakłażan był po prostu obłędny, a sekret tkwi w dodatkach i sposobie przyrządzenia.
Przepis na pyszny bakłażan.
Będziesz potrzebować:
- dwa bakłażany
- 400g mięsa mielonego
- 1 średnia cebula
- 500g pieczarek
- ser żółty- minimum 250g- kwestia smaku
- przyprawy do smaku.
Sposób przygotowania:
- Przekrój bakłażany wzdłuż i wydrąż środki nie naruszając skórki. Większe części bakłażana pokrój i wszystko razem podsmaż przez ok 5 minut (użyj oleju, który najbardziej lubisz). W następnej kolejności połóż przekrojone bakłażany na patelni (skórką na wierzchu lub inaczej środkiem do patelni) i smaż około 3 minut.
- Zdejmij bakłażany, na patelni podsmaż cebulkę i pieczarki pokrojone w kostkę (pieczarki mogą być w plastrach) dopraw do smaku.
- Zetrzyj połowę żółtego sera na tarce o grubych oczkach.
- Zmieszaj mięso mielone, podsmażonego bakłażana, cebulę z pieczarkami i żółty ser. Dopraw do smaku.
- Umieść farsz w wydrążonych bakłażanach, połóż na wierzch resztę sera pokrojonego w plastry. Piecz w piekarniku (góra-dół) rozgrzanym do 180 stopni, przez minimum 35 minut (czas zależy od wielkości bakłażanów).
Prosty przepis, a jaki pyszny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz