piątek, 15 września 2017

Przepis na placki z cukinii.

Jesień zbliża się do nas wielkimi krokami, więc to ostatni dzwonek, aby wykorzystać świeżą cukinię w swojej kuchni. Osoby, które nie mają jej we własnym ogrodzie, nie powinny mieć problemu, kupiona raczej ma swój żywot zaplanowany. Ci którzy posiadają cukinię w swoim ogródku prawdopodobnie rozdają ją wszystkim sąsiadom, bo skubana rośnie bardzo szybko (i obficie).
Jeśli nie wiesz co zrobić ze swoją cukinią, polecam placki, które są zrobione na wzór placków ziemniaczanych. Niebo w gębie.

Potrzebujesz:
  • dwóch średnich cukinii (jedna olbrzymia/ kilka małych)
  • dwa jajka
  • kilka łyżek mąki (Twój wybór jakiej, pszenna najlepiej "klei")
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie ser żółty
Cukinię najlepiej jest zetrzeć na grubych oczkach i odczekać ok dwóch godzin, aby odlać wodę, wtedy można dodać mniej mąki. Po tym czasie mieszamy wszystkie składniki i dodajemy starty ser. Smażyć należy na wolnym ogniu z dwóch stron.
I gotowe!
Placki z cukinii są obłędne.
Jak widać ja zrobiłam większą porcję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz